Dag van Rijnenburg

woensdag 11 december 2024
13.00 – 18.30 uur
Jaarbeurs Utrecht

Samen op weg

Het Consortium van Grondeigenaren Rijnenburg organiseert de
Dag van Rijnenburg op woensdag 11 december 2024  in de Jaarbeurs in Utrecht.

Tijdens deze dag komen grondeigenaren, gemeenten uit regio Utrecht, provincie  en andere betrokkenen bij de gebiedsontwikkeling van de polder Rijnenburg op uitnodiging samen voor het verdiepende gesprek over  de stadswijk van de toekomst! 

Want dat er gebouwd gaat worden in de polder tussen de A12 en de A2 is duidelijk geworden met de vaststelling van de programmatische verkenning van gemeente Utrecht. Op de locatie Rijnenburg komen 25.000 woningen, 12.500 werkplekken en een van de grootste stadsparken van Nederland. Hoe kunnen we deze grootschalige bouwopgave realiseren in combinatie met andere uitdagingen op het gebied van mobiliteit, water, wonen en energie?

Tijdens de Dag van Rijnenburg gaan aanwezigen met elkaar in gesprek over de vraagstukken van en de oplossingsrichtingen voor een van de grootste ontwikkellocaties van Nederland. In deze fase van het proces willen we gebruik maken van ieders expertise om tot nieuwe inzichten te komen. We zijn samen op weg naar de stadswijk van de toekomst!

De Dag van Rijnenburg is een initiatief van het Consortium van Grondeigenaren Rijnenburg in nauwe samenwerking met gemeente Utrecht en provincie Utrecht en wordt georganiseerd door Architectuurcentrum AORTA.

Programma

In een afwisselend programma geven experts hun prikkelende visie op de grote thema’s van Rijnenburg. In break-outs ga je dieper in op een van deze thema’s en wissel je ideeën en kennis met elkaar uit.

Bereikbaarheid en mobiliteit

In Rijnenburg komen straks zo’n 50.000 mensen te wonen. Hoe zorgen we ervoor dat mensen straks van en naar hun huis en werk kunnen komen?

Sprekers: Ton Venhoeven (architect, directeur VenhoevenCS), Robin Berg (directeur We Drive Solar)

Water en bodem sturend

Rijnenburg is een laaggelegen veenpolder met een puntgaaf archeologisch landschap waar een belangrijke opgave ligt voor waterberging. Hoe kan je hier wonen zonder natte voeten te krijgen en hoe ontwikkelen we het gebied met zorg voor de bodem?

Sprekers: Erik Graafstal (gemeentelijk archeoloog, gemeente Utrecht), Serge Vonk (directeur IMOSS), Els Otterman (Hoogheemraad bij HDSR)

Leven in Rijnenburg

Om nieuwe generaties Utrechters te kunnen huisvesten zal Rijnenburg een hoge dichtheid hebben. De opzet van de nieuwe stadswijk moet diverse groepen aantrekken en een afspiegeling vormen van de samenleving. Hoe maak je Rijnenburg tot een plek waar al deze groepen prettig kunnen wonen, werken en recreëren en waar mensen oog hebben voor elkaar en de omgeving?

Sprekers: Lia Karsten (socioloog, associate professor in Urban Geographies, Universiteit van Amsterdam), Bernardina Borra (founder en partner van The Spontaneous City International, Co-founder Coalitie Ruimte voor Werk, Docent Stedenbouw & Onderzoeker lectoraat Bouwtransformatie aan de HvA)

 

Landschapspark

Aan de noordzijde van Rijnenburg is een van de grootste landschapsparken van Nederland beoogd. Dit groene gebied moet de ambities op het vlak van energie, natuur, recreatie, waterberging en de verbinding met de stad waarmaken. Hoe maak je van deze optelsom van ambities een aantrekkelijk landschap?

Sprekers: Sven Stremke (universitair hoofddocent landschapsarchitectuur aan de WUR en betrokken bij Energietuinen Nederland), Eric Jan Pleijster (senior landschapsarchitect en medeoprichter LOLA Landscape Architects)